75-nummers bingo

Här kan du läsa om vad 75-nummers bingo är och vilka olika bingovarianter som utgår från denna grundvariant där man alltså drar nummer mellan 1 och 75.

Klassisk bingo eller Skandinavisk 75-nummers bingo

Denna form av bingo är den som är absolut vanligast här i vårt avlånga land, framförallt när man spelar på en fysisk bingohall. Det är även denna variant som folk tänker på främst när de tänker på bingo. Spelet börjar som vanligt med att man köper en bingo bricka eller flera till det aktuella spelet. På varje bricka finns ett rutmönster på fem gånger fem rutor, i dessa rutor finner du nummer mellan 1 och 75 som är slumpmässigt utvalda till varje bricka.

Överst på varje bingobricka står det skrivet B – I – N – G – O under B-raden hittar du alla nummer som ligger mellan 1 och 15, under I hittar du alla nummer mellan 16 och 30 och så vidare. Man har lagt upp det på detta sätt för att det ska vara enklare att se om man har det nummer som ropas ut på sin bricka och slippa leta på hela brickan. Det är på grund av detta system som bingoutropare alltid ropar ut en bokstav tillsammans med numret, till exempel Ivar 28, I 28. När alla köpt sina brickor eller försäljningen av brickor till ett spel har stängt så börjar dragningen och utropningen av nummer. Då gäller det att vara beredd att markera om man får något av sina nummer utropat. Den spelare som först får fem markerade rutor i rad, antingen vågrätt, lodrätt eller på diagonalen, och sedan blir först med att ropa Bingo vinner spelet. Då avslutas också spelet även om inte alla nummer hunnit dras ännu.

Amerikansk bingo

Detta är en variant på den klassiska bingon som man ofta spelar i USA, vilket hörs på namnet, den är även vanligt förekommande i Australien men i Sverige spelas den mer sällan.

Den går till på och är uppbyggd på samma sätt som den klassiska bingon förutom en stor skillnad, istället för 25 nummer på varje bricka är det 24, rutan i mitten har lämnats tom. Denna tomma ruta fungerar som ett slags Joker, den är så att säga redan markerad, därför räcker det med att man bara får fyra nummer markerade i rad för att vinna.

Mönsterbingo

Även denna form av bingo spelas med 75 nummer. Här är målet inte nödvändigtvis att få fem i rad utan istället att få ett förutbestämt mönster markerat för att få Bingo och vinna.

Man spelar precis som vanligt och antingen så har man fått en bild av det förutbestämda mönstret eller så är det markerat med hjälp av en annan bakgrundsfärg på de rutor som bildar mönstret. Det senare alternativet är det allra vanligaste, på det sättet kan man enkelt se vilka rutor som bildar mönstret som gäller för vinst och vad det ska föreställa. Så vad brukar dessa mönster då föreställa? Det är aldrig några invecklade saker, vilket kanske säger sig självt, det brukar vara antingen geometriska enkla figurer som en trekant, en fyrkant etc. Eller ibland enklare symboler som kors, en stjärna och så vidare. Den som får mönstret först och är först ut med att ropa Bingo vinner.

Variantbingo

Denna något annorlunda men roliga och spännande form spelas även den med 75 nummer. Här har man en bingobricka som har ett annat utseende än den klassiska, det är en stor bricka som innehåller flera små delspelsbrickor. Oftast är det fem sådana delspelsbrickor, dem ser ut precis som en vanlig klassisk bingobricka men ligger alltså tillsammans med fyra likadana kompisar på en större bricka.

Spelet går till så att man först spelar på delspelsbricka nummer ett, när någon fått bingo på den så går man vidare till delspelsbricka nummer två, på den andra gäller det att få två markerade rader för att vinna. På delspelsbricka nummer tre gäller det att få tre rader och så vidare, detta betyder alltså att för att få bingo på den sista brickan måste man få hela, alla fem raderna markerade. När någon spelare fått det på den sista omgången är spelet alltså slut.